Leading Reform 2019

The Queensland Mental Health, Alcohol and Other Drugs, and Suicide Prevention Leaders' Summit



Program

Thursday 21 November-Friday 22 November 2019

Brisbane Convention and Exhibition Centre

2019/4274

DAY	/ 1	Session	Narrative	Speaker
WELCOME AND SCENE SETTING	8.50am 30 mins	Welcome to Country	Welcome to Country by Traditional Owners and smoking ceremony	Tribal Experiences
	9.20am 5 mins	Welcome to delegates	Welcome to delegates	Liz Minchin Master of Ceremonies Executive Editor, The Conversation
	9.25am 10 mins	Address	Message to leaders: Why lived experience must be central to everything we do	NMHCCF consumer and carer Queensland representatives Tanya Kretschmann, Consumer representative Dr Stefanie Roth, Carer representative
	9.35am 10 mins	Address	The Queensland Government vision, priorities and platform for mental health	The Hon. Dr Steven Miles Minister for Health and Minister for Ambulance Services
	9.45am 15 mins	Commissioner in conversation	The status of reform in Queensland	Ivan Frkovic Queensland Mental Health Commissioner
	10.00am 15 mins	Address	Vision 2030 and national reform priorities	Christine Morgan CEO of the National Mental Health Commission and National Suicide Prevention Adviser to the Prime Minister
	10.15am 15 mins	Q&A	Are the priorities right?	Christine Morgan and Ivan Frkovic
	10.40am 30 mins	Morning tea		
WHOLE OF SYSTEM IMPROVEMENT / SUICIDE PREVENTION	11.10am 5 mins	Session introduction		Liz Minchin Master of Ceremonies
	11115am	Snapshot	Indigenous lived experience perspective	Leilani Darwin Head of Aboriginal and Torres Strait Islander Lived Experience Centre, Black Dog Institute
	11.25am 15 mins	Address	Co-design of suicide prevention with Indigenous communities	Prof. Maree Toombs Director of Indigenous Health, University of Queensland







2019/4274

DAY	'1	Session	Narrative	Speaker
	11.40am 15 mins	Address	Transforming the health system's approach to suicide	Janet Martin Mental Health, Alcohol and Other Drugs Branch Department of Health
	11.55am 20 mins	Address	How do we beat male suicide?	Professor John Mendoza Director ConNetica
	12.15am 15 mins	Session wrap and table discussion	Where should we focus to end men dying by suicide?	Ivan Frkovic and audience
	12.35pm 50 mins	Lunch		
ERIENCE	1.25pm 5 mins	Session intro	Culture and commitment: valuing lived experience	Liz Minchin Master of Ceremonies
	1.30pm 20 mins	Address	Stretch2Engage: Does your organisational engagement culture need a good stretch?	Helen Glover, Enlightened Consultants S2E Partnership
	1.50pm 10 mins	Table exercise	Embedding lived experience engagement in organisational culture	Helen Glover, Enlightened Consultants S2E Partnership
ED EXP	2.00pm 5 mins	Video	Maximising the value of the lived experience workforce	Dr Louise Byrne Postdoctoral Fellow, School of Management RMIT University
BETTER LIVES / LIVED EXPERIENCE	2.05pm 30 mins	Panel discussion	Establishing the peer workforce as an integral part of the system	 Eschleigh Balzamo, QLEWN Janet Martin, MHAODB, Queensland Health Julie Quicke, QulHN Bronwen Edwards, Founder and CEO, Roses in the Ocean Michelle Edwards, Gold Coast HHS
ВЕТ	2.35pm 10 mins	Snapshot	Queensland's Social Enterprise Strategy	Peter McKay Acting Deputy Director-General, Department of Employment, Small Business and Training
	2.45pm 15 mins	Snapshot	Why social enterprises are a better way	Luke Terry Co-Founder and CEO, Whitebox Enterprises and QUT Resident Social Entrepreneur
	3.00pm 30 mins	Afternoon tea		
	3.30pm 5 mins	Session intro		Liz Minchin Master of Ceremonies
BETTER LIVES	3.35pm 30 mins	Panel discussion	Human rights and mental health: what needs to be done next?	Natalie Siegel-Brown Queensland Public Guardian Mary Burgess Public Advocate Rebekah Leong, Principal Lawyer, Queensland Human Rights Commission Dr Kathryn Turner A/Chief Psychiatrist, Queensland Health
	4.05pm 15 mins	Address	People before paperwork	Dr Peggy Brown Consultant Psychiatrist, Limen Health Care Consulting
	4.20pm 30 mins	Panel discussion	Young peoples' expectations of the modern mental health, AOD, suicide prevention system	Lane Brookes, Youth Ambassador - Aboriginal & Torres Strait Islander Youth, Health, Mental Health, Education, Child Safety, Culture, Tourism & Sport Caroline, Youth Champion, QFCC Willow Brown Matthew Caruana
	4.50pm 10 mins	Wrap and close		Liz Minchin and Ivan Frkovic
	5.00pm 1 hour	Networking event		





2019/4274

DAY	7 2	Session	Narrative	Speaker
OF SYSTEM IMPROVEMENT	8.30am 30 mins	Performance		Upbeat Arts Absolutely Everybody Choir
	9.00am 5 mins	Commissioner in conversation	Themes of Day 2	Liz Minchin and Ivan Frkovic
	9.05am 35 mins	Panel discussion	Self-determination: What does this look like for mental health, AOD and suicide prevention?	 Kimina Anderson (Facilitator), Queensland Mental Health and Drug Advisory Council Professor Boni Robertson Director, Indigenous Community Engagement, Griffith University Napau Pedro Stephen AM, Chair Torres Strait Regional Authority Neil Willmett, QAIHC Queensland Aboriginal and Islander Health Council Lane Brookes Youth Ambassador - Aboriginal & Torres Strait Islander Youth, Health, Mental Health, Education, Child Safety, Culture, Tourism & Sport
WHOLE OF 8	9.40am 15 mins	Address	Tracks to Treaty as a vehicle to change the future	Dr Chris Sarra Director-General Department of Aboriginal and Torres Strait Islander Partnerships
5	9.55am 15 mins	Table discussion	"How do organisations embed Aboriginal and Torres Strait Islander leadership into mental health systems and structures outside of just having identified roles?"	Audience
	10.10am 15 mins	Snapshot	100 Voices of Hope	Madonna King and David Fagan Senior Journalists
	10.30am 30 mins	Morning tea		
	11.00am 5 mins	Session intro	What is 'invest to save', and why is it important?	Liz Minchin Master of Ceremonies
ш	11.05am 20 mins	Address	New Zealand's wellbeing evolution	Jessica Hewat Manager, Health NZ Treasury
SAV	11.25am 20 mins	Address	Promoting mentally heathy environments	Georgie Harman Chief Executive Officer, Beyondblue
	11.45am 15 mins	Address	Loneliness and social isolation: is our society breaking down?	Professor Alex Haslam School of Psychology, The University of Queensland
INVEST TO	12.00pm 15 mins	Session wrap and Table discussion	How do we successfully shift the focus upstream to wellbeing and prevention?	Ivan Frkovic and Audience
NI	12.15pm 5 mins	Session intro	The AOD reform imperative	Liz Minchin Master of Ceremonies
	12.20pm 15 mins	Address	The broader impacts of Queensland's drug law policies	Kim Wood Principal Commissioner, Queensland Productivity Commission
	12.40pm 50 mins	Lunch		
WHOLE OF SYSTEM	1.30pm 20mins	Address	What might drug policy reform look like in Queensland?	Professor Alison Ritter Director Drug Policy Modelling Program The University of New South Wales
	1.50pm 15 mins	Address	Independent evaluation of the second Canberra pill testing trial	Dr Anna Olsen and David McDonald,





2019/4274

DAY 2	Session	Narrative	Speaker
			Social Foundations of Medicine, Australian National University
2.05pm 35 mins	Panel discussion	Can we have a sensible conversation about drug policy reform?	Jeff Buckley Director, Insight (Panel Chair) Mick Palmer, Former AFP Commissioner Cameron Francis, Queensland Convenor, The Loop Australia Rebecca Lang, Chief Executive Officer, QNADA Eddie Fewings, QAIHC
2.40pm 20mins	Session wrap and Table discussion	How do we progress AOD reform? What should the priorities be?	Ivan Frkovic and Audience
3.05pm 25 mins	Afternoon tea		
3.30pm 20mins	Address	How community mental health Services, both public and NGO, can be developed, sustained and enhanced in a hospital-dominated health system	Dr John Wakefield Director-General, Department of Health
3.50pm 20 mins	Address	Mental health reform: The importance of community mental health	Prof. Patrick McGorry Executive Director, Orygen
4.10pm 10 mins	Spotlight	The future of the NGO sector in a changing funding world	David Crosbie CEO, Community Council for Australia
4.20pm 10 mins	Spotlight	The post-NDIS world for community mental health	Bill Gye CEO, Community Mental Health Australia
4.30pm 20 mins	Audience participation	Audience open mic	Audience
4.50pm 10 mins	Wrap and close	Looking forward	Ivan Frkovic, Tanya Kretschmann and Dr Stefanie Roth
5.00pm	CLOSE		

You can email us at summit@qmhc.qld.gov.au

